HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

az állam lebontása kiskáté 4/10

2007.04.04. 17:06 schultze

Hogyan bontsuk le az államot, pragmatikusoknak, akik az anarchiát utópista fantazmagóriának vélik.


4: Iskola = humántőke befektetés. Az állam kivonulása.


Azt tudjátok ugye, hogy mi a befektetés? Ha nem is azonnal, de megtérülő költekezés. A helyzet az, hogy ha egy gyerekbe belevered az irni, olvasni tudast az velhetoen ketszer annyira teljes eletet elhet, várható keresete pedigg hatványozottan nő.

Tanuljatok hitelre. Csak az a kérdés, hogy kiére.
Vagy kifizetik apádék, te: saját zsebből, az amerikai nagybácsid.
Vagy felveszed a banktól, mint a diákhitelt, csak 3szoros kamattal, mert hát sok a szar suli, amitől csak hülyébb leszel, és ugye a kockázat.

Vagy az iskola adja. Kiküszöbölve a rossz iskolák kockázatát. Versenyezzen a suli a gyerekért. Azt kell mondaniuk, hogy ők ingyen látnak téged, reggelivel és vacsorával, ha minden órára bejársz (lógás, puskázás = szerződésszegés), csináljad az ő szabályaik szerint a sulit, és csak azt kérik tőled, kedves szegény rosszsorú fiú, hogy utána add nekik jövedelmed egy részét, ha elér egy küszöböt.
Vagy akár, ahogy a focistákat, ők adnak el saját nevelésként a munkaerőpiacon.

És, ha az iskolák versenyeznek a diákért, akkor nem az akadémikus gyerekén lehet igazán kaszálni, mert azt kurva drága megvenni, sőt inkább el se adja magát, hanem kifizeti papa zsebből a tanittatást, hanem ugye azt aki nem sok esélyt lát arra, hogy valaha is olyan sokat keressen.

A mobilitásban lesz a pénz, tudniillik, és ez a lényeg.

Az iskolának ugyanis ott van dolga, ahol otthonról nem jön elég. Az oktatás piacán azoknak kell tudniuk megélni, akik hozzáadott értéket termelnek, nem pedig társadalmi struktúrákat újratermelnek. Ez utóbbit csak  a - közép/felső osztály hatalmának érdekeit védő - politika által működtetett iskolák érezhetik feladatuknak.
 
Röviden iskolának egy fillért se.
A jó befektetések megtérülnek, a szarokba meg kár a pénzért.

Meg aztán egy csáppal kevesebb a szőrös polip testén, már csak 6 nyúlvánnyal fojtogat.

ui. egy sulit bepereltek az USAban, ahol ökonométerek mérték ki, hogy az iskola hozzáadott értéke szignifikánsan nem tért el a 0-tól. Elfelejtettem utánanézni, részleteket  kommentbe majd.

3 komment

Címkék: piac iskola polip állam anarchia lebont

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr9554642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sergyu 2007.04.15. 23:57:22

Na ne, az ugyan nem fog hitelt felvenni, akinek nincsen rá fedezete. A Friedman-féle koncepció izgalmasabb: születésedkor kapsz tanulási utalványt, amitől akár piaci áron meg is szabadulhatsz. A sok hülyétől felvásárolva a bónokat meg elténfereghetsz vagy 40 éves korodig.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.04.17. 00:00:40

természetesen a vócser rendszer se rossz.

a fedezet lehet a fejed. erről szól a b-koncept, hogy nem vagy hitel képes egy bank számára, de jó befektetés vagy egy jó pedagógusnak.

:-S 2007.05.03. 01:24:09

Vócser rulez :-D

Mondjuk nem mindegy, hogyan - felteszem, lenne hely bőven, ahol a szülők elinnák azt is :-(((
süti beállítások módosítása