HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

ingyen ovszert

2007.08.26. 17:56 schultze

A globalizációt két dolog fenyegeti igazán: a hülye emberek és a járványok.

Előbbi picit talám veszélyesebb, mert minden járványra nagyon sok okos kutató és szakértő jut. Minden hülyére viszont nincs pszichiáter vagy rendőr.

Utóbbi viszont ritkán, de nagy bajokhoz vezet. Bár egyre jobbak vagyunk, és lenyomtuk a pestist meg a TBC-t, a járványok is egyre ügyesebbek. A fő sunyi 3 hónapos lappangásával, hosszú tünetmentességével, és már jelentős elterjedtségével az AIDS.

Máshonnan megközelítve,
Ha az államnak vagy bármiféle közösségi érdekeket előtérbe helyező szervezet tényleg úgy gondolja, hogy egészségügyre akar költeni, akkor egyetlen dolgot kéne csinálnia, ingyen (olcsón) adni a gumit. Mankót és fogtömést mindenki elintézi magának, vagy nem. De húzzon gumit mindenkinek a farkára, aki szívesebben spórolna rajta, mert a fertőződésnek valódi externáliái vannak.

Dumálnak itt a közgazdászok a hálózatos iparágakról, hogy ott így meg úgy a szabályozás. Erre mondom, hogy ha drága a vonat, mert visszaél a vasúttársaság a háló méretével, akkor megyünk majd bússzal. Mindennek lassan lesznek helyettesítői, és ha szar a hálózat (vagy veszélyes) akkor át lehet térni egy másikra. Lehet persze beavatkozgatni, elvileg hatékonyan is, valójában csak a szar van belőle, miközben a piac meglenne nélküle is.

De a szexnek csak jóval szarabb helyettesítőit találták fel, úgyhogy ha egyben akarjuk tartani globalizált civilizációnkat, és nem pipettával akarunk szaporodni labor kisérletek után, akkor vágjunk mindenkihez egy kiló óvszert.

13 komment

Címkék: ingyen veszély aids globalizáció óvszer járvány

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr35149545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V · http://blog.educomm.hu 2007.08.26. 23:41:15

Szerintem se a hülyék, se a járványok nem fenyegetik a globalizációt.

Egyébként igazad van, az AIDSre az óvszer valóban megoldás, csak lehet, hogy az adott pillanatban kevésbé érdekel a jövőd, mint a jelened, és az óvszer az élményt ... kordában tartja.

A globalizációt egyedül a vezető gazdasági és kulturális hatalmak nem gazdasági hatalmi játszmái fenyegetik. Ettől még ezek az emberek se nem hülyék, se nem betegek, csak emberek, akik azt hiszik, hogy okosan tudnak majd másokat szabályozni. Nem feltétlenül gazdaságilag, hanem például a szabadságba vetett végtelen hitük másokra erőltetésével vagy ennek éppen az ellenkezőjével.

A járványok pedig azért nem jelentenek igazi veszélyt a globalizációra, mert a globalizáció a gazdasági fejlettségtől viszonylag nehezen választható el, miközben a járványok éppen a gazdasági fejletlenségtől választhatóak el nehezen.

gábor lantos 2007.08.27. 11:08:34

amúgy a sexnek vannak helyettesítői. a guminak a fertőzések szempontjából nincs. és ez a baj. és ezért tényleg igaza van schultze-nak

VIII. Nagyapó 2007.08.28. 15:20:59

Hát legyen.

Bár tartok tőle, hogy az államnak 1000 Ft lesz darabja, ez ugye a magáncég-állam alku minősített esete...

(Ja, és persze próbáljanak valami olyan megoldást talkálni, hogy közben ne marketingeljék a korai szexet az iskolákban... de ez már egy másik téma.)

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.08.28. 15:50:45

mit kell azon marketingelni?
nemi vágyai vagy vannak vagy nincsenek, a tv-ben meg az óvszer hátoldalon van használati útmutatás.

amúgy tudjátok-e mi a közös a spenótban és az anális szexben?

gábor lantos 2007.08.28. 16:43:28

ha korán eröltetik egy életre megutálja az ember

VIII. Nagyapó 2007.08.28. 17:47:55

étvágyam is van, oszt mégis befolyásolja az étkezési szokásaimat, hogy épp Bud Spencer-e az aktuális ideál vagy Terence Hill... na mindegy.

dowNLoad 2007.08.29. 20:55:54

Ezt talán a politikusok, a pápa, egyéb egyházak vezetői (kivéve buddhisták) tudnák megmondani. Kis segítség : kellenek azok akik véletlenül, vagy tudatlanságból születnek meg, mert kellenek a szegény, de manipulálható tömegek! Képzeld már el, ha mindenki genetikussal tervezné a családalapítást? Hova jutna a világ? nem lenne szükség élősködő politikusokra, megmondóemberekre, erőszakszervezetekre, tiszta Star-Trek lehetne!

dowNLoad 2007.08.29. 20:58:10

Ezt talán a politikusok, a pápa, egyéb egyházak vezetői (kivéve buddhisták) tudnák megmondani. Kis segítség : kellenek azok akik véletlenül, vagy tudatlanságból születnek meg, mert kellenek a szegény, de manipulálható tömegek! Képzeld már el, ha mindenki genetikussal tervezné a családalapítást? Hova jutna a világ? nem lenne szükség élősködő politikusokra, megmondóemberekre, erőszakszervezetekre, tiszta Star-Trek lehetne!

tistedur 2007.08.29. 21:07:33

és akkor klingon operákat kellene hallgatni :)

egyébként a tbc jön vissza,a pestis a mai napig endémiás megbetegedéseket okoz sok helyen,van a madárinfluenza vagy a sars..és vannak hülék is sajnos :(

FoLib · http://friendofliberty.freeblog.hu 2007.09.19. 00:00:36

Bezony, ingyen gumit mindenkinek!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.10.23. 14:03:09

Az expermintális közgazdaságtan mindenféle járvány-megelőzési eszközről már régen bebizonyította, hogy jobb, ha fizetnek a szegények is.

VIII. Nagyapó 2008.01.02. 02:01:24

???

Ez érdekesen hangzik, tudsz róla linkelni vmit?
süti beállítások módosítása