HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

állampolgárság

2007.01.06. 18:09 schultze

Küldött a skót egy cikket, aminek kedves a témája. (itt jegyzem meg, hogy a snap zseniális, és öröm a linkelés). Az állampolgárság.

Elszállt körökben közhely, hogy az államok a jövőben a neten fognak alakulni.
A morális és kockázatközösség fogalmát a jövőben teljesen versenyképtelen lesz területhez kötni. Mindenki megválasztja azon társaságot, akikkel ilyen/olyan célokért közösséget (közös kasszát, és szabályrendszert) hoznak létre.

Jelenleg a  határok által bekerített terület erősen egynek érzi magát, kevés a mozgás. Láthatóan a nemzeti identitás lassan kopik (vö. elsődleges EU állampolgárnak érzem magam identitás ny-eu-ban 10% alatt).

A kérdés az tehát, hogy ki léphet be/ki a magyarok nemzet alapon szerveződő szolidaritási klubjába/ból.

Voltak tehetős magyarok, akik '56 után külföldön becserélték se perc alatt állampolgárságukat.
Akadnak olyan európai milliárdosok akik úgy döntenek, hogy ők valójában tiszta szívükből monaco-inak érzik magukat (vagy bármely hason alacsony szja ország állampolgárának), de mi se nem vonzzuk a külföldieket, se nem taszítjuk sajátjainkat.

Az '56-osok úgymond az elidegenedettek kategóriájába tartozik. Itt vannak a politikai menekültek, azok akiknek tele van a torkuk suttyónak gondolt országuktól, és azok akik csak egyszerűen beleszeretnek Indonéziába, és ottragadnak.

A miliárdosok pediig a gazdasági előnyöket hajszolók kategóriája. A szegényebb rétegek közt is sokan hajszolnának ilyen előnyöket, csak őket nem fogadja be a klub, mert nettóveszteség volna.

Megjegyzés: az ún határontúli népszavazás "vita" (a közvélemény számára) arról szólt, hogy most az egyik vagy másik kategóriába tartoznak-e a határontúliak.

A cikk licitet ajánl, ami rendkívül ügyesen kiküszöböli a problémák egy részét:
Az lehet magyar (amerikai), aki a legtöbbet ad érte. A határhaszonig  fizetünk érte,  ugye. A szerző úgy gondolja, hogy annak ér a legtöbbet egy belépő az amerikai álomba, aki a legsikeresélyesebb. El is hiszem, hogy az USA olyan ország.

A magyar valóság pedig más. Alanyi jogon járó segélyekre költjük mi itt az állampénzét, úgyhogy annak érne a legtöbbet, akit az állam a legjobban sajnálna.

Amíg ez meg nem szűnik, addig torz lenne ez a rendszer. Nem a legígéretesebbeket bíztatja a bevándorlásra a magyar állami újraelosztás, hanem a reményvesztetteknek ígér langyos menedéket.

Másrészt pedig úgy nem működhet egy melting-pot, hogy nem gyújtjuk be. Nem tudom, hogyan tudunk ilyen türelmesen és tétlenül várni mások integrációjára, anélkül, hogy egy újunkat is mozdítanánk.

Amíg ilyen itten a légkör, addig nem marad más, csak a népességfogyás...

2 komment

Címkék: licit állampolgárság bevándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr1526672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.01.14. 16:35:03

ez érthetetlen, úgyhogy átírom, de nem lesz jobb

habár 2007.02.02. 20:56:38

mondjuk én aztán igazán lelkes híve vagyok az állampolgárság monopóliumának felszámolásáról szóló témákban, de azért szegény amerikaiak újra meg újra képesek meglepni szociális érzéketlenségük totális hiányával.
a szabad államalapítás joga mellett az állampolgárság versenyeztetése végre utat adhatna a politikai-filozófia normális tudománnyá válásának, ahol nemcsak az állami pénzen tengődő szerencsétlen akadémikusok versenyeznének az állambácsi kegyeiért, hanem végre lenne egy kis tétje a hülyeségek bemondásának. errefel az idézett cikkben a lehetőség egyetlen számbavett potenciálja, hogy végre meglehetne szabadulni a hajléktalanoktól. komolyan, az amerikai szemléletmód döbbenetes rövidtávúságán már aligha segíthet vmi (ad notam: az usa lakosságának kb 2%-a van börtönben, és bár a börtönök építésének költségeit persze beleszámolják a GDP-be, ennél azér olcsóbban jönne ki ha nekik is lenne egy kis szociális hálójuk..)
mindezen túl persze önmagában azér örülök, h ha magyarul nem is, de legalább a világban néhol vannak cikkek az állampolgárság liberalizálásáról..:)
süti beállítások módosítása