HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

Kapitalizmus és oligarchia

2007.12.26. 16:59 schultze

Azt gondolom, hogy a kapitalizmus egyfelől a leghatékonyabb másfelől a legerkölcsösebb gazdasági-társadalmi berendezkedés. Az általánosságon túl, mi kapitalisták azt állítjuk, hogy a magántőke jobb gazda, mint az állam, még a bonyolultabb piaci struktúrában is, mint az egészségügyi, oktatási vagy villanyipari. Vitatjuk, hogy az információs asszimetria, a mérhetőség nehézsége vagy a hálózatos iparág léte megbénítaná a piacot.

Ezen felül pedig mindannyian azt szeretjük, ha a kapitalizmus anarchiával vagy demokráciával párosul nem pedig valami koronás megalománnal.

A kapitalizmus vita egyik fontos vonulata volt az antidemokratikus kapitalizmusok értékelése (Pinochet, kistigrisek vagy a mai Kína). Van aki azt mondja, hogy legalább növekednek, és a diktátor majd elhullik, van aki inkább a diktátort látná minél előbb sírban, és ezért korlátozná mozgásterét és potenciális fejlődését.

Van viszont egy másik vita, amely most is éppen címlapozik: az oligarchia és kapitalizmus viszonya. (Vitaindítók: Bokros Lajos leoligarcházza az OTP-MOL klikket, Putyin a klánok szorításában, leírás, pálya értékelés)

Az oligarchia léte új dimenziókat emel be a vitába. Itt nem a vállalat és az állami bürokrácia cél és eszköz rendszere csap össze, hanem a tiszta verseny egy minden dimmenziójában monopilisztikus versennyel. Miközben a svédeknél a kérdés az, hogy milyen struktúrával lehetne növelni az energia ellátás hatékonyságát, addig az oroszoknál az merül csak fel, hogy hogyan lehetne a jelenlegi hatalmi egyensúlyt fenntartani. Amiért valahol kirúgnak a klubból (és bíróság elé visznek, lásd Grippen-Siemens), az másutt belépési feltétel.

Az oligarcha magántulajdont szeretne, de ágasbogas állami szabályozást és megvásárolható politikusokkal. Ez a célrendszer legalább akkora ellensége a kapitalistáknak, mint az állami vállalat. A kapitalizmus ugyanis nem csak azt jelenti, hogy a vállalat magántulajdonba kerül, hanem jelent szabad árat, szabad tulajdonost (még ha külföldi is) és korláltan szabad belépést a konkurenciának.

Állítás:

Azt állítom, hogy miközben a kapitalizmus egész jól (nem tökéletesen) tud működni diktatúrával (pl. Kína) addig borzasztóan nem tud működni oligarchiában. Az oligarchikus kapitalizmus nem igazi kapitalizmus, hanem járadékvadászok harca az állami befolyásért. Bár hírdetik a magántulajdont, de ellenségei a valódi versenynek, így például a tőkekorlátok felszámolásának és a globális tőke megjelenésének.

Az oligarchia a kapitalizmus talán legnagyobb ellensége. Sokkal súlyosabb veszély, mint a kollektivista ideológiák és az emberi hülyeség.

7 komment

Címkék: oligarchia kapitalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr97275583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2007.12.27. 02:10:39

OK... És mi lehet a megoldás?

Merthogy az oligarhák épp azon folyamatok (dereguláció, privatizáció, korábban állami feladatok piacosítása) melléktermékeiként jöttek létre, amik a kapitalizmus kiépülését hivatottak volna elősegíteni.

Vagy csak nem figyeltek eléggé a részletekre? (És most?)

További vizsgálandó téma: kartellek; illetve a lobbik szerepe.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.12.27. 22:01:10

Ez viszont rohadtul nem igaz ilyenformán! Lásd Bokros Lajos cikke.

Attól függ, hogy hogyan privatizálsz és mit deregulálsz.
Kizárólag az olyan cégeknél volt ilyen veszély (MOL, OTP), ahol a management kezébe került a cég. Hasonlóan veszélyes a kuponos privatizáció.

pl. a távközlésben sikerült emberi piacot csinálni.

VIII. Nagyapó 2007.12.28. 01:29:33



Természetesen az esetek jó részében a privatizáció és a dereguláció módjával volt a baj, de távolról sem annyira egyszerű a dolog, ahogy mondod. Amennyire én tudom, se pl. Hodorkovszkij (?) vagy Szmolenszkij (ő biztos nem), se mondjuk nálunk Leisztinger nem voltak semmiféle nagyvállalat igazgatótanácsában annak privatizációjakor, aztán mégis mutatnak oligarchikus jegyeket bőven. Sokan egész egyszerűen a szabályok hiányosságait vagy az emberek kezdeti hiszékenységét használták fel a meggazdagodásra, sokan pedig nem tulajdonosként privatizáltak kedveztményesen. Nem az a kérdés, hogy konkrétan ki privatizált, inkább, hogy mennyire lehetett megkerülni a szabályokat, mennyi kihasználható kiskapu volt.


Ami a dologból következik, hogy le kell számolnunk az illúzióval, hogy ha valahova beengedjük a magántőkét, attól minden automatikusan jobb lesz. Alaposan végiggondolt és részletesen kidolgozott keretek nélkül a végeredmény katasztrofális lehet.


(Illetve hogy a kapitalizmus fellegvárába is rugjak egyet - ha a fegyver- vagy az olajlobbinak tényleg van beleszólása abba, hogy ki ellen induljon háború... Nos, az sem épp a kapitalizmus ideáltipikus esete. Az összpontosuló pénzek többnyire mindenhol megtalálják az útját, hogy a politikai döntéseket is befolyásolják, ami pedig a verseny torzulásához vezet.)

VIII. Nagyapó 2007.12.28. 01:59:07

Konkrétan a MOL esetében pedig csak egy kérdés a vezetőik oligarchikus hatalma; a másik, hogy az OMV vajon tényleg azért venné-e meg, mert olyan borzasztó sokat tud javítani a hatékonyságán, vagy inkább szintén oligarchikus-monopolpozíciók megszerzéséről van szó - csak ezúttal külföldi oligarchák szeretnének ilyet szerezni (ld. még: orosz pletykák).

A nemzeti oligarcha legalább annyiban jobb a külföldinél, hogy a megszerzett extra nyereségét mindenféle információs okokból legalább nagyobb valószínűséggel fekteti be itthon (ld. még: Etyekwood, vagy a Pick megmentése).

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.12.28. 02:55:48

Sok mindenben egyetértek veled.
De a lényeg itten az, hogy az oligarchiát az állam csinálja. Pontosabban az állam az oligarchiát és az oligarchia az államot, ami egy rossz egyensúly.

Ha az állam kikerül belőle, akkor bukott az oligarchia.

Ha kérhetem, amúgy inkább az osztrák politikusokat pénzeljék már a cégek és ne a magyarokat.

VIII. Nagyapó 2007.12.28. 12:29:54

Hogy a cégek melyik államot pénzelik, az többnyire a működési területüktől függ és nem a származási országtól. A franciáknál még olyan is van (volt?), hogy a külföldi korrupcióért a saját cégeiket nem büntetik.

És persze, az oligarchát az állam csinálja - de leginkább a gyenge, lezüllött, széteső állam; az korrumpálható csak igazán. Nézd csak meg, hol a legerősebbek!

Én a szerzett pénz befektetéséről beszéltem - olykor azért arra is fordítanak belőle :-)

amelie 2008.04.11. 04:34:38

Rég írtál... tessék szépen fölvenni a lantot újra!
süti beállítások módosítása