HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

igaz kapitalisták és a plagizálás

2007.07.09. 21:26 schultze

Igaz kapitalisták hisznek a szellemi termékek értékében, és mint ilyen az intelectual property -nak is éppolyan védelem jár, mint az általad barkácsolt vagy vásárolt kuckónak.



Olvasom a zenei híreket, és kiderül, hogy a Rubinoos nevűek perelnek, hogy itt lopják a Hey-Hey-You-You jukat. És tényleg ez ugyanaz a hejhejjuju szerintem is, de persze nem csak ettől jó a Rolling stones, és ettől még szar marad a Lavigne szám.
De azon gondolkodtam most, hogy mi történjen a bíróságon.

Kizárólag jogi fogalmakkal lehetetlen megfogni ezt a dolgot: egész dallamokat samplingelnek digitáliszenészek és eszem ágában sincs plágiumot kiáltani, hiszen az csak építőkocka. Eközben a Belgát meg letartóztathatnák, mert Beasty Boys-t lop (szerencsére becsületesen le is hivatkozzák), pedig egy sorát nem vették át egyben. Másképpen szólva, ezek esztétikai kategóriák, amikről lehet közel-objektív véleményt alkotni (persze: az esztétika egy tudomány), de nagyon nehéz előre írásban szabályozni. Más innentől tehát nincs, mint szakvéleményt kérni, ami rossz ízű cenzúra. Éppen ezért én nem szívesen látnám bizottság által eldöntöttnek a finom zenei utalás és a koppintás közötti határt.

Ha viszont nem szabályozzuk, akkor se feltétlen lesz minden veszve. Ott a szakmai közönség, akik majd szépen eldöntik. A Rolling Stones magazin szerint nyoma nincs plágiumnak, míg a Pitchfork arcátlan lopást kiállt. A közönség ezek alapján meg eldönti, hogy a Rolling Stones benne van-e minden idők legfontosabb 30 rock együttesébe, hogy ciki-e Stones rajongónak lenni vagy sem.

Az Avril Lavigne pedig mindenki által le van szarva. Hadd lopja mindenki szellemi termékét, ő nem versenyez. Véletlenül elültethet egy-két bogarat a fülekbe, de fel sem merül senkiben, hogy azzal adná el a lemezeit, hogy eredeti dalokat ír.

Az sem zavar senkit, hogy a readers digest sem hivatkozik le semmit.

hogy tiszta legyen, nem adjuk ki más verseit a saját nevünkön és amit átveszünk, azt lehivatkozzuk. De ne a bíróság döntse el, hogy nyúlás-e a Stones, hanem döntsék el a szakmai közönségek (ki így, ki úgy), és ezzel diszkontálják a Stones és Rubinoos nevű termékcsomag művészi értékelését. Az Avrilnak meg ilyen értéke nincsen.

5 komment

Címkék: plágium kapitalizmus szellemi rolling stones rubinoos intellectual property tulajdonjog

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr33114958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

owlman 2007.07.11. 13:00:45

"Igaz kapitalisták hisznek a szellemi termékek értékében..."

Az általam vásárolt kuckó használata kizár másokat a használatból, a szellemi termékekből pedig simán lehetne közjószágot csinálni.

Témába vágó cikk, bár tele hibákkal, szerintem az si remix ha Avril átveszi a "Hey-Hey-You-You"-t:

mediaremix.hu/remix1/letolt/manovich.pdf

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.07.11. 16:00:15

lehetne, de hát attól függ ki állítja elő. ha alapítvány, akkor persze.

amúgy meg ettől függetlenül érték marad.
és mint ilyen az alkotónak jár érte a rocknroll hall of fame, és nem annak aki lemásolta. viszont itt ez nem a bíróság dolga.

vestige 2007.07.17. 10:06:59

Döntsön a szakmai közönség? ez alatt mit értesz? ha kapitalizmus van, akkor nem a szakmai közönség fog dönteni. a tömeg fog dönteni azzal, hogy melyikből vesz többet. ezt ne hivd szakmai közönségnek. ha kapitalizmus van, akkor az a jobb amiből többet vesznek. a közönséget télleg nem érdekli hogy honnan jön a dallam, csak az ár. de mivel avril lavril stábjának nem kellett heteket eltölteni egy dallam megszülésével, sem vennie egy dallamot, olcsóban tudja előállitani a zenéjét. lopja az innovációt. lop. és ez ráadásul az innováció ellen hat. ez ténykérdés, nem pedig majd \"a szakmai közönség eldönti\". mer az nem dönt, csak megveszi ami olcsóbb.

komolyan, ez annyira nem volt kapitalista amennyire csak lehetett
kik a tagjai a szakmai közönségnek, és mi alapján kerül be oda valaki?

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.07.31. 00:07:34

pedig szeretnék kapitalista maradni.

azt gondolom, hogy piaci alapon létrejönnek olyan fórumok, ahogyan vannak is, amik eldöntik, hogy mi a szar és mi a jó. és adnak pénzt a minőségi kultúrára, vagy a tehetséggondozásra. és nem a bíróságnak kell elválasztania ezeket.
mer hogy a zenei sznobok többet fizetnek, mint a tömegek.
süti beállítások módosítása