HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

No Understanding

2007.07.13. 02:26 radio

Krakkóban vagyok, egy nyári egyetemen. Közép-Európa, tudjátok, megértés, identitás, satöbbi.

Teljesen ki vagyok ábrándulva az intellektuális beszélgetésekből, és nem azért, mert, nem színvonalasak, hanem mert azt érzem, hogy két ember között a megértés egyszerűen lehetetlenség. Egyszerűen a valóságpercepció ember és ember között annyira különbözik, hogy a közös diszkurzív tér nem jöhet létre. Konkrétan arról van szó, hogy beszélgettem egy hatráon túli (révkomáromi) magyar lánnyal a kettős állampolgárság-témáról, és egész egyszerűen képtelen volt megérteni, és én is képtelen voltam megérteni, hogy az állampolgárság fogalma alatt mást értünk, hogy igen, nekik ez egy szimbolikus dolog, de nekem ez egy szerződés állampolgár és állam között és elsősorban a szociális ellátórendszerhez való hozzáférést jelenti. És egyikünk sem enged, engedhet az álláspontjából. Más következtetést vonunk le a tapasztalati valóságból, Quine röhög a markába. És az a kérdés, hogy lehetséges-e az out of the box-gondolkodás, a fogalmak folyamatos interpretatív újraértelmezése. Mi van akkor, ha nem? És mi van, ha igen, de sehova se vezet?

Kicsit más. Van még egy bajom a magyar intellektuális közbeszéddel. Azt kell szerintem látni, hogy a koncepcionális kérdések tisztázása nem elég, hogy a politikáról, mint az emberek közös ügyeiről való gondolkodás nem csak a filozófiai-elvi síkot jelenti, hanem arról is szó kellene, hogy legyen, hogy hogyan lehet az egyes koncepciókat a gyakorlatba implementálni. Ez miért nem része a diszkurzusnak? Egyszerűen nem tisztázott ebben az országban, hogy a kérdéseket milyen szinten kell kezelni.

Mindenki tanuljon tudományfilozófiát. Akár állami pénzen is:). De ha nem, majd a Radio Foundation for Philosophy of Science finanszírozza.

6 komment

Címkék: közbeszéd valóságpercepció határon túli magyarság tudományfilozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr45117150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.07.13. 02:53:58

előbb a tudomány, aztán a tudfiló.

mert aki meg se próbálta megmérni a Planck állandót, de olvasott már Lyotard ot és poszt-modern állapotot az neki se fog futni soha a fizikának ekkora bizonytalanságban.

úgy meg nem lesz gdp

radio 2007.07.13. 02:56:23

Egyszerre tudomámy és tudfiló

Mert aki meg tudja mérni a Planck-állandót de nem érti, hogy az eredményeket hol kell elhelyezni, az nyomi. Illetve nem az, de nem látja a wide worldöt.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.13. 20:04:45

Egy kicsit túltkomplikáltad, fiacskám! Tirpák parasztokkal nem lehet szót érteni, ezeket csak idomítani lehet!

radio · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.07.13. 20:23:05

Ööö pont az ilyenek segítik a megértést:).

madison 2007.08.01. 23:56:55

Wazz. Ne beszélj hülyeségeket. Az állampolgárságnak közvetlenül semmi köze nincs a szociális ellátórendszerekhez: a szlovák lány mint az Európai Gazdasági Térség egyik tagállamának állampolgára szabadon létesíthet lakcímet Magyarországon, és innentől jogosult mindazon szociális ellátásokra, amelyek a magyarországi magyar állampolgárokat megilletik.
Szal akkor ne engedj az álláspontodból, ha igazad van, máskülönben egy túlreflektált radikális gyerek maradsz. Akinek persze rém fontos dolog a tudományfilozófia. :-)

alexportnoy 2007.08.04. 13:17:01

Radio!

Anno a kettős állampolgárságról szóló népszavi nem a határon túliakról szólt.
Lehet, hogy nem jogfilozófiai vitában kellett volna meggyőzni őt, hanem a hazai belpolitikáról egy-két szót ejteni, hogy milyen indikátorok voltak kezdeményezés mögött.
Ez az 5 millió ember "ESZKÖZ" volt és nem maga a "CÉL".

Ősztől tudmetezek/tudmetezem.
Ennyi, smég valami: www.habanim.org
süti beállítások módosítása