HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

bhuta magyarazát a boldogságra

2007.04.19. 12:18 schultze

    Egy csomó társadalomtudós (közgazdász és nem közgazdász) bírálja a GDP-t, GNP-t, mint a jólét mérőjének eszköze. Azt hiszem a kritikát nem kell ismertetnem: Sen-től a marxista bírálatokig, mindig az a lényeg, hogy az élet nem a pénz.
Dunát is lehet már rekeszteni az alternatív mérő számokkal: HDI, GPI meg tetszőleges kérdőívezések eredményei. A legdivatosabb szöveg az, hogy a GDP helyett a valódi életminőséget (mely iszonyat nehézkesen definiálható) vagy a boldogságot kellene összehasonlítani.

No, a boldogságra van itt egy felmérés, és ezt a toplistát sikerült kihozniuk:
A tíz legboldogabb ország:
        1.    Denmark           6.    Finland
        2.    Switzerland       7.    Sweden
        3.    Austria              8.    Bhutan
        4.    Iceland              9.    Brunei
        5.    The Bahamas  10.    Canada

       (21. USA)

És elsőre szembetűnik, hogy a boldogság bizony korrelál a GDP-vel, nem is kicsit.

A tíz legboldogabb közül Dánia, Svájc, Kanada, Finnország, Svédország egyben a világ leggazdagabbjai is. Ausztria  és Izland is meglehetősen gazdagok. A Bahamák és Brunei már nem minősül kifejezetten gazdagnak, de azért $20.000 dollár fölötti GDP-jével (PPP) megelőzik az OECD országok egy jó részét, így például Magyarországot.

 
Lehet nem szeretni, hogy a hülye emberek saját jövedelmüket szerintünk értelmetlen vagy káros jószágokra folytatják, de azt látni kell, hogy a nagyobb jövedelem nagyobb szabadságot tesz lehetővé, ami nagyobb boldogságot okoz.

   Az egyedüli erős kivétel Bhután. GDP-je a magyarországi egytizede, a lakosság 30%-a él a szegénységi küszöb alatt, a várható élettartam alacsony. Talán a buddhizmusban kereseshetik egyesek a megoldást, vagy abban, hogy tilos az országban a dohányzás, netalán az, hogy jövőre fognak életükben először szavazni, és nem kellett mostanáig semmmiféle demokratikus gondolattal bajlódniuk.

4 komment

Címkék: gdp boldogsag makro korrelacio hdi

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr8760746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. D. 2007.05.01. 11:11:30

EGy majdnem ugyanilyen eredményyel végződő felmérést a HVG-ben is idéztek, de a cikk második fele egy olyan statisztikát közölt melyet vegyítettek az ökologiai lábnyom mértékével. Így a Dél Ameikai államok jöttek ki fogyasztáshoz mérten a legboldogabbnak.

:-S 2007.05.04. 00:20:32

Mondjuk ez a lista egyben kisebb pofon a liberálisabb angolszász modellnek is :-P (Pedig a munkára való keményebb ösztönzést én azért többnyire nem tartom olyan szörnyű dolognak - aki nem dolgozik, annak dögöljön meg a tehene, ugye...)

Igaz, az USA még így is sötétpiros, de azért megnézném a kérdéseket - ha igazak a közhelyek, hát az 1000 főre jutó pszichológusok nem szerepelhettek vmi nagy súlyjal...

Amúgy elég sok ilyen lista lehet, Marosán et. fene tudja, mire alapozott állítása szerint pl. egyes fejlődő országok vezetnek:
www.robitbt.hu/humbal/libkom/konyvreszlet.html (keress a "legboldogabb"-ra)

(Most lenyomtam a jobboldali listáról, de azért az ígért nagy ellentámadásban ne feledkezzen meg a junkfood-posthoz írt kommentemről sem, kedves schultze :-) )

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.05.06. 12:40:08

Csináltam erről egy ábrát magyar szempontból, a GDP és a boldogság vannak egy Descartes-mezőben. Azt jelöltem be, hogy melyek azok az országok, amelyek adott anyagi jóléti szinten a legboldogtalanabbak (Pareto-domináltak, mi, magyarok, persze rajta vagyunk) és akik adott anyagi jóléti szinten a legboldogabbak. Ebből szerintem nem az angolszász modell válsága derül ki, hanem az, hogy a protestánsok kevésbé élvezik az életet.

Itt megnézhetitek a térképet:
antaldaniel.blogspot.com/2007/03/boldogsg-s-anyagi-jlt.html

VIII. Nagyapó 2007.06.06. 00:39:34

Én meg találtam még valamit a dologhoz:

nagyapo.blog.hu/2007/06/05/csaladi_boldogsag_es_okonometria

Mondjuk ez nem alig magyarázza a boldogságot - a boldogság viszont úgy tűnik, magyaráz valami mást...
süti beállítások módosítása