HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

összedobjuk: óvadékra vagy elfogatásra

2007.05.26. 18:12 schultze

A metazinen olvastam, hogy összedobták bloggerek egy civilaktivista óvadékát.

Gyenyisz Gyenyiszov úgy tűnik, hogy egy jó belorusz volt, akit a rosszak (akik nem bírják a szólásszabadságot) meg akarnak bűntetni, mert tiltakozni volt kedve kormánya ellen.  A jót akaró bloggerek pedig jót akartak cselekedni, és adományoztak az óvadékra. Szerintem szép sztori.

Lehet persze azt mondani, hogy erre nem lehet rendszert építeni. Szerintem ez még mindig kevésbé utópisztikus, mint az Amnesty International, aki a Sziget Feszten gyűjt aláírásokat ugyanezen fazon szabadlábra helyezésére, és csodálkozik, hogy nem történt semmi, amikor a belorusz zsarnoknak odaadja a 30ezer ifjú hippi aláírását.

Az a kérdés amúgy joggal merülhet fel, hogy ahhoz mit szólunk, hogy a belorusz diktatúra gazdagabb lett a külföld által összedobott óvadék összegével. Remélem, hogy ez a gyerek tud még annyit belerugni a rendszerbe, hogy megérje az óvadékot.

Amire viszont ki akartam futtatni a gondolatmenetet, az az ellenkezője.

Miért is ne dobhatnák össze bloggerek elfogatásra  a pénzt? Bűnözők ezrei szaladgálnak köztünk, miután a rendszereink korruptak illetve erőforrásban szegények. Ha elégedtlenek vagyunk az ig.szolg. minőségével, lehet civil alapon előmozdítani a dolgokat.

Osama Bin-t nem egyszerű megtalálni. De már egy horvát háborúsbűnösre már el tudnék képzelni egy félcivil félmaffia típusú elfogatást.
A dolog ráadásul nem is precedens nélküli: a Wiesenthal alapítvány a nácikat kutatja fel (bár sokakat már irritáló módon először 30 év késéssel és máig dolgoznak, de hát a háborús bűnök nem évülnek el, az országok meg basztak maguktól megoldani).

Mindenesetre a dologba szerintem sokkal nagyobb perspektívák vannak.

Ha az előző postban említett drog ügyben van valakinek küldetés tudata, szerintem egy "kapsz 20ezret, ha feldobod a dílered" akció után simán megfogyatkozik az egy dílerre eső kuncsaftok száma, és a cucc ára az egekbe szökik. Ráadásul sittre lehet vele vágni pár száz szerencsétlen kamaszt, aki pénzt akart, hogy bevágódjon a csajoknál, ha ez valakinek örömöt okoz.

De lehetne alapítványt csinálni a tényfeltáró újságíróknak is. Ha valaki összeszed annyi anyagot, amivel el lehet törölni egy politikust a földszínéről, az annyi pénzt kap amiből átvészeli, hogy megutálja őt egy félország.

Annyi ügy van, amiről dumálunk de soha ügy nem lesz belőle.
Az alapítványnak adhatod a pénzt, hogy működjön, vagy szolgáltathatod a bizonyítékokat, és akkor ő fizet.

Családon belüli erőszak, korrupció, tanárok politizálnak, fekete foglalkoztatás, stb, stb.

8 komment

Címkék: civil mozgalom feljelent onkentes icc

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr8987504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hotchocolate 2007.05.28. 12:09:59

Amszterdamban az megy, hogy miután az ügyfél hazamegy a vöröslámpásból, felmegy szépen az internetre és bepötyögi ha úgy érezte valami nem stimmel. Így adja tudtára a rendőrségnek hogy melyik csajt kényszerítik, hova kell kimenni ellenőrizni. Működik.

VIII. Nagyapó 2007.05.28. 19:15:45

Hm :-)

Ami a politikát illeti, dolog azért ott sem teljesen újdonság, bizonyos Soros György nevű, kellő küldetéstudattal és fölös pénzmennyiséggel megáldott civil pl. egész szép összeget tett fel Bozót duplavé előnevű druszájának a föld színéről való eltűntetésére; úgy hívják, kampányfinanszírozás, jutott volna bárkinek, aki felhajt valami zaftosat :-D

(Háborús bűnökről higgadtan majd akkor, amikor először ítélnek el értük amerikait - de ez itt nyilván csak mellékszál :-) )

A népet aktivizálni a törvénysértők felkutatására amúgy szép és hasznos dolog, az elmúlt rendszerben némi előnyökért egész sokan foglalatoskodtak ilyesmivel a szabadidejükban Szabó Istvántól Paskai Lászlóig, rendes, az ideológiával azonosuló körökben ráadásul mindenfajta beszervezési papír és előnyszerzés nélkül is tök természetes volt a dolog. Hát... igen, sok minden függ azért attól, milyen erkölcs nevében cselekedjük ugyanazt :-)

Mindent összevetve, ez a poszt azért erősen felveti az igazságszolgáltatás minél demokratizálásának a kérdését, még ha csak a nyomozáshoz szolgáltatjuk is a forrásokat (ami azért nyilván komoly hatással van a nyomozás kimenetelére is).

Biztosan olyan szépen működne ez a dolog? A nép azért egész olykor diktatórikusan is tud dönteni - ha ő döntött volna és nem Sólyom László Alkotmánybírósága, Kaiser Ede már valószínűleg lógna...

VIII. Nagyapó 2007.05.28. 23:47:50

Ó, ez a dobozos fogalmazás már megint... Legközelebb igyekszem követhetőbben és kevesebb hibával.

VIII. Nagyapó 2007.05.31. 18:14:24

Úgy látom, mások is olvasgatják a blogodat :-)

index.hu/gazdasag/magyar/verd070531/

VIII. Nagyapó 2007.05.31. 18:15:33

Amúgy jó eséllyel ezt is el fogják lopni...

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.06.01. 18:42:22

bassszus, köszönöm a linket. lehet, hogy raknak zsebre, de szerintem megéri nekik a peren nyerni.

VIII. Nagyapó 2007.06.02. 00:53:44

Sztem nézd meg jobban a cikket (én csak az első hsz. után tettem meg). Kb. úgy működik a dolog, hogy küldj pénzt, aztán majd csinálunk vele valamit, ha szükségesnek látjuk...
süti beállítások módosítása