HTML

In Globalisation We Trust

Mi tudjuk miért jó a McDonalds!

Friss topikok

SzólSzab

az állam lebontása kiskáté 5/10

2007.08.06. 17:56 schultze

Hogyan bontsuk le az államot, pragmatikusoknak, akik az anarchiát utópista fantazmagóriának vélik.


5. az erőszak oligopol piaca

"The direct use of force is such a poor solution to any problem, it is generally employed only by small children and large nations." — David Friedman

Nevezhetjük ezt egyszerű antropológiai optimizmusnak, de úgy tűnik, hogy a jólét javulásával az állam hobbes-i küldetése megszűnőben. Az ember embernek már nem farkasa, hanem barátja vagy üzletfele.

Úgy alakult ugyanis a világ, hogy az életben maradás hihetetlen olcsóvá vált (napi 2$) és többnyire adottság a világ 3/4-ében. Ehhez képest az egyszerű (nem intézményesült) erőszakkal elérhető jövedelmek elég alacsonyak viszont kockázatosak. Persze most is lehet eladódodni meg szenvedélybetegnek lenni vagy csak egyszerűen
többre vágyni. A szűkösség természetesen nem szűnt meg, csak a környéken adottak bizonyos minimális feltételek.

Ezek a bizonyos minimális feltételek azt teszik lehetővé, hogy a társadalom messze túlnyomó része már egy ideje elfogadja és biztonságban szeretné tudni a tulajdonát: a házát, az autóját, a TV-jét vagy a pékségét, és egyúttal a másokét is. 
Olyan társadalomban élünk tehát, ahol a stabil magántulajdon intézményére igény van, vagy hogy másképpen fogalmazzak kereslet van. Fizetőképes kereslet.

Aztán meg kinek mennyi. Van, aki alabárdosokkal védi a vára kapuját, és van, aki egy cetlit rak az ajtóra, hogy ha valaki betérne és használná a házat, akkor az ne felejtse el kupucolni a WC-t. Viszont egy biztos, hogy, ha valaki valamit meg akar védeni, az sehol  a világon nem a rendőrségre bízza. A versengő és egyre fejlődő bűnözők ugyanis dinamikusan fejlődnek és messze hatékonyabbak, mint az állami bürokratikus rendőrség.

A bűnözőkkel kizárólag az érdekeltté tett cégek képesek felvenni a versenyt, de ők viszont igen hatékonyan, persze gyakran drága technológiával. Persze a tulajdonosnak mindig sokkalta többet ér a tárgy, mint a tolvaj számára, így nem is szokás a védelmen spórolni.

Úgy kell ugyanis ezt szemlélni, hogy, ha az ember felelős a saját biztonságáért, akkor beépíti a védelem költségét a büdzsébe, és csak olyan beruházást valósít meg, aminek védelmét ki tudja fizetni, vagy meg tudja oldani. (Miért is a megtermett de szegényebb melákok hordanak arany fukszot, és a gyenge fizikumú gazdagok költenek drága lakberendezésre. Ki mit tud megvédeni!)

Előállhat egy oligol piac, ahol biztonságot vásárolhatsz. És ahogy ez lenni szokott, ezek a vállalatok saját kezdeményezeseket fognak indítani kartellben a bűnözők elfogására. pl. egy betörő elfogása nekik konkrét profitot hoz, hiszen minden a betörő által okozott költség  a  vállalatokra hárul.

A következő lépés az anarchokapitalizmus felé tehát az, hogy felismerjük, hogy a biztonság is egy ugyanolyan jószág, mint a kenyér és magunkra bízzuk annak vásárlását, ahelyett, hogy sírnánk, hogy már megint nem védett meg az állam minket, csak az adót nyeli, majd más adójából kárpótol a veszteségeink egy részért.

Meg aztán egy csáppal kevesebb a szőrös polip testén, már csak 5 nyúlvánnyal fojtogat.



13 komment

Címkék: biztonság rendőrség piac polip állam anarchia kapitalizmus lebont tulajdon

A bejegyzés trackback címe:

https://inglobwetrust.blog.hu/api/trackback/id/tr67131650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vestige 2007.08.07. 09:29:01

a rendörség nem véd minket. nem is védett soha, hanem bűnüldöz. a bebörtönzések miatt persze van elriasztó hatás a bűnözéstől, amit közvetett védelemnek lehet felfogni, de természetes hogy nem a rendör bácsi véd meg hanem a rács meg a lakat. a rendörbácsi legfeljebb vissszaszerez.
Ezt csak azért mondom mert a levezetés igy mégjobban megállja a helyét.

leszámítva azt az egy pontot, ahol a keresletről beszélsz. mert afelett átsiklottunk egy mozdulattal. de tudom mit értesz alatta és nem akarok kiszakadni a köndölatkörödból. ugyanakkor sztem az emberek nem képesek rendezni a preferenciáikat (dehát ez az a komment amit minden posthoz leírhatnék, ugyh itt be is fejezem)

Theory 2007.08.08. 14:08:27

Maga a bűnözés és a magántulajdon védelmére fordított minden egyes kifizetett pénz társadalmilag veszteségnek számít. Vagyis ennek mértékét minimalizálni kell, de ebben feltehetően egyetértünk. Nem biztos, azonban, hogy a magántulajdon védelmének leghatékonyabb módja az, a módszer, hogy fizetnünk kell minden egyes tárgy biztonságért. Az általános közbiztonság megteremtése, ugyanis több okból is problémás a piacra bízni:

1. Egyrészt a piac ahhoz, hogy fennmaradjon elemi érdeke lesz a bűnözés bizonyos fokú megtartása és demonstrálása, azért, hogy a védelem elrettentő hatású legyen (hasonlóan ahhoz, ahogy a cégeknek is elemi érdeke bizonyos nagyságú munkanélküliség azért, hogy a kirúgás veszélye elrettentő hatású legyen).
2. Másrészt a bűnözés pontos mértékének és veszélyének a felmérése nagyon nehéz, hasonlóan egy betegséghez (egy embernek viszonylag kevés megfigyelése van). Nem világos, hogy nem lesz-e a versenynek olyan hatása, mint mondjuk az USA-ba az egészségügy liberalizlása, ami mind igazságtalan, mint hatékonytalan.
3. Nagyon sok esetben a cégeknek csak lokális (csak a saját ügyfeleik) érdekeik vannak és nem globális. Nem feltétlenül érdeke a bűnöző elfogása, hanem elég csak annak elijesztése, abba bízva, hogy majd a másik védelmi cég (elfogja). Ha pedig karetellbe tömörülnek ahogy mondod: a piaci monopólium, miben jobb, mint az állami.
4. A piac mit kezd azokkal, akik nem fizetnek. Az utcán járókelők pénztálcáját, hogyan védi meg, ha nem tudja eldönteni, hogy valaki biztosított-e vagy nem? Vagy minden egyes biztosított mellé egy ember kell?

Még sorolhatnám a végelláthatalan problémákat, amik abban az irányban mutatnak, hogy annak ellenere, hogy szar az állami rendőrség, a piac és az anarchia sem biztos, hogy jó. Az általános közbiztonság megteremtése egy adott területen, alapvetően közjószág probléma. Másrészt nem is látok olyan dimenziót amiben több cég versenyhelyzete megteremtve ezzel a hatékonyságjavulást. Valóban elláthatná ezt a feladatot egy szabályozott piaci szereplő is, de „biztonsági” okokból az állam magánál tartja ezt a jogot. Azonban hatékonyságban nem látok túl nagy különbséget a kettő között, mindkettő mindig is szarul fogja csinálni (az egyiknek nincs szabályzója, a másik meg szabályozót befolyásolja, úgy ahogy elemi érdeke kívánja).
A magántulajdon védelem pedig most is működik ott, ahol az általános közbiztonságnál nagyobb biztonságra, van szükség. Ha más nem testőrt fogadok, így ez nem nagy durranás és nem is része az állam lebontásának.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.08.09. 14:33:01

meggyőztetek arról, hogy a bűnözés visszaszorításának sok eszköze van, és összevissza kavarom a fogalmakat.

biztonságiőrnek már régen jobb a maszek.
fejvadásznak sem utolsó, lásd vadnyugat.

utcai járőrből meg addig talán inkább állami kell, amíg állami tulajdonban van az utca is.
d

VIII. Nagyapó 2007.08.12. 00:49:55

Témába vág:

www.larryniven.org/stories/cloak_of_anarchy.shtml

----

Amúgy az ehhez szükséges magánhadseregek tartása mintha engedne némi beleszólást abba is, hogy mi kinek a magántulajdona...

Szóval kísérleteztek már itt-ott ilyesmivel, tudnám sorolni a példákat Csák Mátétól Berezovszkijon keresztül mondjuk Al Caponéig.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.08.12. 14:20:23

"Viszont egy biztos, hogy, ha valaki valamit meg akar védeni, az sehol a világon nem a rendőrségre bízza. A versengő és egyre fejlődő bűnözők ugyanis dinamikusan fejlődnek és messze hatékonyabbak, mint az állami bürokratikus rendőrség."
No ez így igaz.
Csakhogy:
Ahogy már többször is kifejtettem, a "biztonsági szolgálatok" néven is nevezhető magán-zsoldosseregek, és az uralkodói alakulatokból kinőtt rendőrségek, csendőrségek egy srófra járnak. Önmagukban addig védenek meg valakit, amíg az fizet, vagy ha az őrzők verik, vagy teszik máshogy a kedvüket rajta, és bizony a tulajdont is csak addig védik, amíg ők el nem lopják.
Jellegzetesen dél-amerikai vagy közép-ázsiai országokban (Fazenda El Quroh, Abszurdisztán) ez a helyzet.
Persze azokban az országokban, ahol létezik társadalmi erkölcs, ott más. A közösség saját szövedéke az, ami egyedül biztonságot teremthet.
Azokban az országokban viszont, ahol a semmiből feltűnt, saját, korábban hangozatott és másokra is erőltetett elveiktől 180°-kal eltérő tettekkel milliárdossá vált oligarchák kerültek hatalomra, egy másik jelenség is megfigyelhető.
Az oligarchák regnálását azért tudják az egyes társadalmak elviselni, mert saját belső konzisztenciájukat jól irányzott technikákkal lebontották. Ezek a mind-mind az értékvesztést, az érték-relativizálást szolgálják, és eszközeik leggyakrabban jobb sorsra érdemes frusztrált fél-értelmiségiek, különösen majdnem tehetséges médiaszereplők.
A konzervgyárban, ahol egykor dolgoztam, az almalevet beszállítás után hatalmas tartályoba szivattúzták, ahol pár napig tkp. erjedt. Ez a folyamat volt a pektinbontás, utána következett a sűrítés, amikor csökkemtették a víztartalmát.
Aztán persze - mivel minden dzsem, lekvár többé-kevésbé almasűrítményből készült - többek között jelentős mennyiségű kínai, tengeri algából kivont pektint adtak hozzá.
Emlékszik mék valaki Bakunyin jelmondatára ("Az anarchia a rend szülőanyja!")?
Ahhoz, hogy bármivé felhasználható masszává tegyenek, le kell bontani az összekötő-védő pektint, és majd valami külföldről behozott steril vagy bűzlő ragaccsal akarnak szerkezetet, állagot adni.
Ezért van az, hogy a mindenféle (nemi, nemzeti, családi, vallási, stb.) identitás rombolását életcélul kitűző liberális (fél-)értelmiség mögött az is érzi a külhatalmi elkötelezettséget, aki egyszerűen gondolkodik, és sem a témát nem kutatja, és mentes minden paranoid vonástól. Aki meg elkötelezett a téma és valamely értékek iránt, továbbá még hajlamos is az összeesküvés-elméletekre, az tartsa szem előtt Bubó doktor örökérvényű igazságát: "...még egy paranoiásnak is lehetnek ellenségei"!

nemkomolyan 2007.08.17. 16:10:39

Hm. Én is egyetértek, hogy a közbiztonság az közjószág.
Illetve még egy dolgot tennék hozz: mi van az olyan értékeinkkel, például az életünk vagy a szexuális önrendelkezésünk, amelyeket nem tudatos döntés eredményeképpen szereztünk meg, következésképpen bele se kalkulálhattuk az "árba" a védelemre fordítandó költségeket?

Ekkor már nem működik az az elmélet, hogy mindenki csak olyan dolgokat birtokol, amiket meg tud védeni. Így tehát a közbiztonság egyfajta szociális szolgáltatás is a szegényebbeknek...

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.08.26. 18:21:30

szociális redisztibúciónak ezer módja van, ehhez teljesen kár állami tulajdonban tartani a járőröket, vagy a nyomozó hatóságot.

az, hogy szociális alapon valakik kifizetik másoknak bizonyos szolgáltatások árát szerintem is üdvözítő.

amúgy meg jól hangzik, hogy mindenkinek jár, hogy megvédjék a megerőszakolás ellen, de valójában csak a paris hilton tudja kifizetni magának. a rendőrségtől az is szép eredmény, ha ők tűrtöztetik magukat, ilyen szervezeti struktúra mellett.

annyi pénz a világon nincs, hogy mindenkit megvédjenek a saját hülyeségétől, a pszichopatáktól és a rablóhordáktól. lehet, hogy az alkotmány szerint "jár a biztonság", de az van, hogy nem kell este gyémánt gyűrűbe járni a sötét utcába, vagy el kell járni kungfu edzésre.

VIII. Nagyapó 2007.08.28. 15:15:52

Énszerintem meg ez a védelmesdi egy tipikus példa arra, amit az állam - legalábbis a világ boldogabbik felén -aránylag tűrhetően meg tudott oldani. Ráadásul még viszonylag optimálisan is, mert ugye ha mindenki magánhadsereget kellene szervezzen, az kicsit költségesebb lenne, mint egy rendőrség és igazságszolgáltatás.

Olyat ezzel szemben nem tudsz mutatni, ahol a rendőrség felszámolása sikertörténet lett volna (na jó, hadseregben szoktak asszem Costa Rica-val példálózni). Fölösleges csak azért visszamenni az oligarchák világába, mert nem szeressük az államot...

dowNLoad 2007.08.29. 21:07:27

haha erről már van egy topik: (többrendőrséges rendszer)
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9163636
Ez a vadnyugati rendszerbe vezetne, ahol bizonyos területeken van biztonság, bizonyos területeken van, de, van aki ott is rabolhat, mert neki mindent szabad, a többi területen szabad a rablás. Itt is ez van egyelőre nagyban: fletó, kókadt, stb.. és kicsiben: lákátos menyhért és családja mikor kizsebel. Középen egyelőre viszonylag tűrhető. (csak viszonylag, mert ami az árakat illeti, az rablás ami itt megy)

VIII. Nagyapó 2007.09.12. 11:31:23

Amúgy a Jobbik mintha csak Téged olvasgatott volna, amikor megszülte a Magyar Gárda ötletét :-DDD

VIII. Nagyapó 2007.09.12. 11:32:25

megjelensz vagy nem jelensz?

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.09.15. 04:17:12

A Magyar Gárda még hagyján, de kiderült azóta, hogy létezik profi magánhadsereg, ami megveri a magyar hadsereget.

content.hamptonroads.com/story.cfm?story=102251&ran=202519&tref=po
Ezek a csávók nem viccelnek. Ha kell meg lehet rendelni forradalom csinálásra vagy leverésre.
süti beállítások módosítása